Vi søker bidrag med tema EROTIKK til neste nummer av Bøygen!

Skrevet av

Frist: 24.01.2021

hela kroppen dryper av svett, jag skälver
in i märg och ben och min hy får gräsets
bleka färg på marken, jag liknar mest en döende

– Sapfo, Fragment 31

Det går en sterk erotisk åre gjennom hele litteraturhistorien: Fra Sapfos inderlige fragmenter, via Shakespeares sonetter og Flauberts tilslørte erotikk, helt opp til Fifty Shades of Grey. Erotisk diktning appellerer til alle sanser: Den forsøker å vekke kjærlighet, omsorg, intimitet og idyll gjennom poetisk gjengivelse av kroppslig nærhet, lukt, smak, hvisking, stemmer, stillhet. Samtidig kan erotikken være farlig, brutal, uønsket og skambelagt – eller til og med et romantiserende skalkeskjul for seksuelle overgrep.

Litteraturen har et ønske om å gjøre høyst personlige opplevelser til universelle opplevelser, noe erotisk litteratur utvilsomt bærer vitne om. Erotisk diktning er dypt personlig og subjektiv, en diktning som tar inspirasjon fra intense, sensuelle og karnale følelser. Følelser som ofte blir sett på som upassende og vulgære i forbindelse med vår oppfatning av «høylitteratur». At faktorer utenfor verket spiller med i mottagelsen av den er det liten tvil om; samfunnets moral og normer står relativt stødig på å opprettholde skillet mellom det intime og det som er felles, mellom soverom og bibliotek.

Det moderne samfunnet er hyperseksualisert. Samtidig ser vi at erotisk litteratur ofte nedvurderes som dårligere, useriøs litteratur. Det kan virke som vi lettere godtar det erotiske i den kanoniserte og klassiske litteraturen, enn når det dukker opp i samtidslitteraturen. Samtidig har resepsjonen av det seksuelle i den klassiske litteraturen variert – fra total neglisjering til å fremheve klassikernes erotiske over- og undertoner. 

I neste nummer ønsker vi å utforske forholdet mellom det litterære og det erotiske. Hva er erotisk litteratur i dag? Hvordan beskrives intense, private følelser som begjær og seksualitet i litteraturen? Hvordan påvirkes vårt forhold til seksualitet av klassisk så vel som moderne romaner, poesi og dramatikk? Og hvor mye erotikk er det plass til i et høylitterært verk?

Til vårt neste nummer søker vi fag- og skjønnlitterære tekster på inntil ti sider, gjerne også kortere, som tematiserer erotikk eller forholdet mellom erotikk og litteratur. Alle tekster sendes i Word-format. Vi søker også illustrasjoner, og disse må være mellom 1 og 5 MB. 

Send bidrag til boygen.bidrag@gmail.com innen 24. januar 2021.  

Simon Solomon, «Sappho and Erinna in a Garden at Mytilene» (1864). © The Tate Gallery, CC-BY-NC-ND 3.0 (Unported). http://www.tate.org.uk/art/artworks/solomon-sappho-and-erinna-in-a-garden-at-mytilene-t03063