Leder, 1/19: Lyd.

Bøygen melder, Utgave

Hør lederen her!

Av alle tidligere utgivelser av Bøygen har redaksjonen en favoritt, Utøvelse fra 2007. Med denne fulgte en CD: Mixtape fra bøygens poesifestival. Da temaet for dette num- meret skulle velges, kom det raskt et forslag om å på en eller annen måte tematisere lyd. Vi hørte for oss høytlesinger, fagtekster som lydbøker og radio-aktige intervjuer, men aller viktigst for oss var musikken. Vi kontaktet snart Ellen Olaison, som hadde tonesatt ere dikt av Karin Boye, samt Martin Kvalø og Mikael Aksnes-Pehrson, som har laget to bestillingsverk basert på Kristofer Uppdals dikt Sauros-skratt. Også Ulrik Ravn Jensens dikt «Sommeren brenner» er blitt hanket inn fra plateutgivelsen En (alle) av Nybo/Ravn.

Les videre

De Store Debutantdagene 2018

Bøygen melder

«Da jeg debuterte for rundt 20 år siden brukte jeg hele dagen på å gå tur for å få ut nervene. Så fort jeg var ferdig å lese, løp jeg inn på do. Det er kanskje noen som har opplevd det samme her i kveld,» sier Steinar Opstad, til anerkjennende humring fra salen.

Les videre

«Fem kjappe» med Synne Øverland Knudsen, festivalsjef for God natt, Oslo!

Bøygen melder


Vi gleder oss til torsdag, for da starter God natt, Oslo! I den anledning har vi stilt festivalsjef Synne Øverland Knudsen fem kjappe spørsmål, for slik å bli bedre kjent med Oslos nye litteraturfestival. Fullt program for festivalen finner du her.

 

Hva var bakgrunnen for at dere ville starte God natt, Oslo?
Vi ville lage en ramme for litteratur i et live-format som ikke føkka med det fine ved opplevelsen man får ved å lese. En byfestival for Oslo, som man hvert år kan stole på at vil finne sted. Og den skulle utelukkende styres av en en eller annen følelse for helhet og kvalitet.

Les videre

Even Teistung: «På festival i grenseland»

Bøygen melder Reisebrev

 

På morgentoget fra Oslo til Lillehammer leser jeg ferdig Jenny Erpenbecks Aller Tage Abend, boka som fikk Morgenbladets anmelder til å utrope henne som en verdig nobelpriskandidat. En stund er jeg ute av balanse, romanen henger igjen. Jeg grunner over hvordan det er mulig å skrive så elegant. Når toget ankommer endestasjonen er jeg klar, halsende med bagasjen over nakken opp skråningen og mot festivalkontoret; Brecht-samtalen begynner om ti minutter. Registreringen går plettfritt, jeg hiver meg rundt, småjogger i retning Café Stift, sprader inn med svetten silende, slår opp dørene til samtalelokalet, og avbryter dermed på voldsomt uelegant vis et lukket møte. Folkene rundt bordet stirrer olmt på meg, stillheten knuger. Jeg innser feilen, trekker meg ut, og forhører meg deretter med de festivalansatte om hvor samtalen skal foregå: Johann Grip om Brecht, onsdag 30. mai klokka 12:00.

 
Klokka er 12:00.
Det er tirsdag.

Les videre

bøygen søker tekster og illustrasjoner til #3–4/2018

Bøygen melder

 

GENERASJON

I de stadige forsøkene på å definere, eller kanskje snarere: diagnostisere, en gitt generasjon, synes det å ligge et behov for å ta selve tidsånden på kornet. Når unge i dag omtales som ”generasjon prestasjon”, blir vår tids perfeksjonisme, karakterjag og kroppsfokus umiddelbart uttrykk for noe særegent nåtidig. Generasjonen blir til når den defineres. Derfor er det ikke overraskende at behovet for å finne en generasjonsbetegnende stemme står såpass sterkt. Heller ikke at stemmen ofte forventes å være forfatterens.

Les videre

bøygen presenterer #2/2018 NABOER

Bøygen melder

 

I alle byer finnes det leiligheter, og mellom leiligheter er det trappeoppganger, slike små, vertikale kanaler som binder naboer sammen. Det hilses gjerne om man møter en nabo på vei inn eller ut døra. Kan hende det bor en gammel tante i en eldre bygård uten heis, og kanskje det utveksles små høfligheter om en nabo skulle være så vennlig å hjelpe til med handleposene.

Les videre

bøygen presenterer: #1/ 2018 SMAK

Bøygen melder

 

Smak er tett forbundet med hvem man er, og hvem man vil være. I det daglige foretar vi hele tiden valg som uttrykker vår smak: Hva slags klær valgte du å ha på deg i dag? Hvilke bøker setter du mest til skue i bokhylla? Hvilket verk velger du om en medstudent spør hva yndlingsboka di er? Og hadde du svart noe annet om det var moren din som spurte?

Les videre

bøygen søker tekster og illustrasjoner til #1 2018

Bøygen melder

Har du god smak? Og hvordan kan du vite at du har det?

Å skille mellom god og dårlig smak har alltid vært essensielt i litteraturkritikken. Vi vurderer kontinuerlig litteratur vi leser, og utøver smaksdommer. Noen ganger er vurderingene våre lette å begrunne, mens andre ganger er det vanskeligere å forklare hvorfor noe faller i smak. Våre litterære preferanser vil bygge på hvilke kriterier vi legger til grunn for god litteratur.

Les videre