Nytt nummer: Bøygen #1/21 EROTIKK

Annet

Bøygens første nummer for 2021 er endelig ute! Denne gangen har vi utforsket temaet erotikk, og hvordan det kommer til uttrykk i litteraturen. Hva er erotisk litteratur? Hvordan viser begjær seg i skriften? Hvordan er det stilt med den erotiske litteraturen idag?

Via fagtekster om blant annet Baudelaire og Ovid, forfatteres refleksjoner over litteraturens erotiske potensial og bokbransjens syn på erotisk litteratur er dette spørsmålet som besvares og stilles på nytt i vårt nye nummer. I tillegg er selvsagt EROTIKK utsmykket med illustrasjoner og skjønnlitteratur – denne gangen gir også Jørn Sværen ut sitt poesitidsskrift Gresshoppene har ingen konge som en del av vår utgave. Det løfter det skjønnlitterære innholdet til nye høyder.

Så her er høykvalitets lesestoff nok til langt utpå våren – og helt gratis! Last ned gratis her, eller hent et eksemplar på Blindern.

Intervju med Finn Iunker

Annet

Finn Iunker er en forfatter, akademiker og dramatiker som utvilsomt er i kontakt med det politiske. Med håp om å forstå seg på denne tilsynelatende motsetningsfylte mannen møtte redaksjonsmedlem William S. Mørch ham for en prat om dramatikerens rolle, Walter Benjamin og hvilken rolle politikk spiller i skjønnlitteraturen.

Les videre

Nytt nummer! Last ned Bøygen #3/4 2020 POLITIKK

Annet

Endelig er høstens nummer av Bøygen ute – 130 sider med fag- og skjønnlitterære tekster, illustrasjoner og mer, mer, mer. Denne gangen er bidragene både lang- og kortreiste, med et spenn fra USA, via Skandinavia, til Japan. Er du på jakt etter intellektuelt og estetisk givende utforskninger av forholdet mellom litteratur og politikk finner du den trykte utgaven på Blindern – eller så kan du laste ned nettversjonen ved å trykke på knappen under!

Som en følge av at Oslo fortsatt venter på bedre smittetider, venter vi også med å ha lanseringsfest til dette nummeret. Vi lover å invitere dere alle på en skikkelig fest når vi går mot lysere tider.

– Ikke mere snikk-snakk. Sakprosa-etikk, takk!

Annet

I Bøygens 2/20, Filosofi, ønsket vi å sette søkelys på den nye «etiske sjekklisten» for sakprosa, utarbeidet av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Sjekklisten ble publisert februar 2020, og har blitt omtalt som en Vær varsom-plakat for sakprosaforfattere og -forlag. Derfor ba vi en redaktør, en sakprosaekspert og en anmelder/forfatter forklare sine tanker rundt den nye sjekklista.

Les videre

Last ned Bøygen #2 2020 FILOSOFI her!

Annet

Vi har gleden av å lansere vårt nyeste nummer, Filosofi! Denne utgaven av Bøygen er et samarbeid med Filosofisk supplement, som drives av filosofistudenter ved UiO. Vi kommer til å lansere tidsskriftet fysisk, i ikke all for fjern framtid, men i mellomtiden håper vi dere har glede av å lese tidsskriftet i sin helhet digitalt. Våre flinke bidragsytere har på ulike måter utforsket forholdet mellom filosofi og litteratur, fakta og fiksjon, sannhet og språk, natur og kultur, for å nevne noe.

Klikk på «Last ned» for å vårt nyeste nummer:

Forsidebilde: Tine Isachsen

Mistillit til «de andre»: Om behovet for avkolonisering av akademia

Annet, Faglitteratur

Spørsmålene som underbygger kravet om avkolonisering og som vi må ta utgangspunkt i er «hva anerkjennes som gyldig kunnskap» og «hvem anerkjennes som kunnskapsprodusenter». Avkolonisering er ikke bare et tiltak for å korrigere historiens feilgrep men også et tiltak for å heve kvalitet, øke kunnskap og gjøre utdanningsinstitusjonene våre mer demokratiske. Ligger det ikke i vår akademiske plikt å utvide vår kunnskap og stille spørsmål om hva annet som finnes?

Les videre