Slippfest for bøygen #4/2016 HISTORIEN

Skrevet av

skjermbilde-2016-11-22-kl-13-33-21Slippfest og samtale med Bernhard Ellefsen, Kaja Schjerven Mollerin og Hanne Ørstavik.

Litteraturtidsskriftet bøygen slipper sitt fjerde nummer for året. Temaet er historien, og vi gleder oss til å utgi et nummer som inneholder bidrag til debatten om den usosiale samtidslitteraturen, artikler om hvordan litteraturen kan vitne om utviklingen av historiske fenomener, bokanmeldelser, et mangfolk av skjønnlitterære tekster og mye mer. Nummeret inkluderer blant annet tekster av Aina Basso, Ivo de Figueiredo, Per Buvik, Mattis Øybø og Selma Lønning Aarø, i tillegg til flere andre nye og etablerte stemmer.

I den anledning inviterer vi til til slippfest med panelsamtale om den norske samtidslitteraturen.

I en medial diskurs som stadig opphøyer privatlivet, kan det være på sin plass å problematisere den såkalte virkelighetslitteraturens dominans. Er det virkelig slik at forfattere i dag skriver mer om seg selv og går hardere til verks i utleveringen av sine nærmeste, eller er dette et medieskapt inntrykk? Signaliserer dette en tilbakekomst av den historisk-biografiske metoden, bare med tabloide undertoner – og står dette i fare for å redusere den offentlige samtalen til intimitetstyranni?

Kaja Schjerven Mollerin er kritiker i Klassekampen, universitetslektor ved UiO og aktuell i høst med bokutgivelsen ”I denne verden” om Susan Sontag, som hun leverte sin avhandling om tidligere i år. Hun har tidligere vært redaktør for Vinduet, og ble kåret til Årets litteraturkritiker i 2012.

Bernard Ellefsen er kritiker i Morgenbladet, tidligere medredaktør for Vagant og bidragsyter i en rekke tidsskrifter, blant annet Vinduet. Han ble kåret til Årets litteraturkritiker i 2015, og vant i år Arne Hestenes’ journalistpris.

Hanne Ørstavik er forfatter, og har blant annet mottatt Aschehougprisen og Brageprisen for sine verk. Hennes to seneste romaner er Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux (2013) og På terassen i mørket (2014). Ørstavik har markert seg som en tydelig stemme i høstens ordskifte om virkelighetslitteraturen.

Samtalen ledes av Benjamin Yazdan, student ved UiO og filmkritiker for Montages.

Det vil bli mulig å kjøpe det nyeste nummeret av bøygen til redusert pris denne kvelden.
Slippfestpris: 50 kr (ordinær pris 75 kr).

Gratis inngang
Id: 20