bøygen søker tekster til dobbeltnummer

Skrevet av

Dobbeltnummeret bøygen 3 og 4/2014 skal handle om:

Festen

bøygen SØKER TEKSTER TIL TEMAET «FESTEN». Fagartikler, omtaler og skjønnlitteratur som behandler temaet mottas med stor takk.

Litteraturen avbilder en skare fester. Vi kan lese om vindrikking med kentaurer i antikkens Hellas, store banketter ved kongers hoff, og ball hvor noen danser og andre sladrer i hjørnene. Festen var lenge en av få arenaer i samfunnet hvor kvinner og menn kunne sosialisere, og tok dermed også stor plass i litteraturen. Festen er et omdreiningspunkt som både kan forandre karakterenes skjebne og fungere som narrativt grep.

Før festen står man kanskje foran speilet med store forventninger. Man kan glede eller grue seg, men at stunden er preget av en spesiell stemning er utvilsomt. Under festen kommer rusen, enten alkoholens eller den man opplever når individet oppløses i en gruppe. Man danser, prater og ler, men i bakhodet lever kanskje bevisstheten om at dette ikke varer evig. Snart er det over, man våkner etter nachspielet med tomme ølflasker og vond ettersmak av kebab og mentolsigaretter. Temaet kan også utforskes på et mer metaforisk plan. Hva skjer før en stor begivenhet eller under en gullalder? Hva skjer i etterdønningene av et grunnlovsjubileum, VM i fotball, en sommerflørt eller hemningsløs skusling av boliglån på børsen?

Vi ønsker å oppfordre bidragsytere til å utforske begrepet «festen» i alle sine former, fra det personlige og nære til det kollektive og historiske. Er tanken om en lineær historieforståelse med oppadgående og nedadgående kurver noe som preger oss på et fundamentalt plan? Er det slik at etter den søte kløe kommer den sure svie – at nedtur og regress nødvendigvis følger opptur og utvikling? Eller rommer den sure svie kanskje et særegent potensiale for forløsning, forandring og utvikling?

Fagartikler og essays

Bøygen ønsker fagartikler og essays som omhandler temaet. Hva var festlitteratur tidligere og hva er det nå? Lever vi i tiden etter festen og ser med lengsel tilbake på en svunnen gullalder?

Skjønnlitteratur

Har du et dikt, en novelle, eller en annen type kortprosa som passer med temaet «Festen»? Vi tar gladelig imot dine tekster. Tekstene kan ikke ha vært publisert tidligere.

Anmeldelser

Har du lest en aktuell bok knyttet til temaet du ønsker å anmelde? Bøygen ønsker også anmeldelser i det nye nummeret.

Send tekster til boygen.bidrag@gmail.com

Frist: 10. oktober
Vennlig hilsen
bøygenredaksjonen