Vårt nye nummer: SYND

2/2024 SYND

Menneskelig erfaring og selvoppfatning er dypt forankret i vår forståelse av rett og galt. Dersom man tenker, handler, eller sier noe som trosser vår forståelse av disse retningslinjene, kan det betraktes som syndig. I den neste utgaven av Bøygen inviterer vi deg til å utfordre og utforske temaet synd. 

For mange kan synd innebære smerte, både fysisk og emosjonell, og føre til en indre kamp mellom plikt og befrielse. Det er både personlig og komplekst, ofte knyttet til religion. I kristendommen hevder man at alle mennesker er født med iboende synd som følge av arvesynden. Eva ble fristet til å spise eple fra det forbudte tre og ga til Adam, slik har kvinner ofte blitt stemplet som syndebukker. Det ble de også under hekseprosessene i Europa.

Syndebukkteori forklarer hvordan et samfunn utpeker visse individer eller grupper som skyldige for kollektive problemer. Denne praksisen har moderne paralleller i “cancel culture”, hvor ulike individer blir offentlig utstøtt på bakgrunn av oppfattede overtredelser. Uttrykk som “det var synd” og “synd det” reflekterer en kulturell vane for å markere og dømme feiltrinn, noe som kan bidra til en kollektiv følelse av svikt. Synd er også illustrert utallige ganger i litteraturen som for eksempel i Dantes Inferno, hvor syndige sjeler straffes i Helvetes ni sirkler.

Mellom Himmel og Helvete, fortapelse og frelse, hva driver oss til synd? Hva blir konsekvensene av å bli stemplet som synder? Kan synd noen gang rettferdiggjøres – hvor går grensene?